Всеки край е и ново начало

EEA_Grants_JPG

На две събития в Благоевград и София бяха представени резултатите от проект „Живо Училище”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2007-2014.

В Благоевград (14.10.2014) не успяхме да се срещнем с желания брой хора, но пък събитието беше отразено подобаващо с анонс в новините на Радио Благоевград и интервю с ръководителя на проекта. Така се надяваме информацията за проекта да е достигнала до повече хора, които да се включат в дейностите на Училището.

В София на 16.10.2014 наш домакин беше Велодиспансер Fix&Ride. Събитието беше посетено от много хора, включително и чуждестранни гости, делегати на международната организация за мир и доброволчество Service Civil International.

Форматът на двете събития беше сходен: започнахме с кратко видео, проследяващо изграждането на Училището, а в кратка презентация беше представена финансиращата програма, проекта и основните постижения по проекта. Последва отворена дискусия, в която гостите имаха възможност да зададат въпроси и да получат отговори от координатора на проекта и активни доброволци. Големият интерес ни подсказва, че скоро ще посрещаме нови гости както от България, така и от чужбина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Представихме следните резултати:
– обновена уеб-страница с нови секции и функционалности
– зелен калкулатор за изчисляване на екологичния отпечатък на всеки от нас върху планетата
– фен-страница във социалната мрежа със повече от 540 последователи
– разработен 1 бизнес-план, индикиращ основните посоки на развитие, които да допринесат за устойчивост и ефективност в работата на Училището
– инфраструктурни подобрения по сградата на Училището – спално помещение със 14 места, семинарна зала с 20 места и прожекционна техника, оборудван офис с преносим компютър и многофункционално устройство, вътрешна баня (тоалетна и душ кабина)
– проведени 8 доброволчески еко-уикенда с участието на около 80 доброволци
– проведен 1 международен доброволческли лагер с доброволци от България, Финландия, Холандия, Испания, Франция и Сърбия.
– Изградена моделна зимна-градина с кокошкарник по принципите на пермакултурата на Бил Молисън.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Доволни сме, че свършихме много работа и спечелихме още много приятели. Започваме активна подготовка за следващата година, когато планираме няколко дневни зелени училища, поправка на наличните велосипеди, с които  приятелите и гостите на Влахи да могат да обхождат района, обновяване на дневната стая, в която да провеждаме задушевни разговори на актуални еко теми и да прожектираме интересни образователни филми.

Каним и вас в Училището за природа, за да се убедите, че Природата е наш учител, приятел и дом!

*************************

Проект BG 06/286 „Живо училище”, финансиран със съдействието на Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейската икономическа общност 2007-2014 г.

© 2024 Влахи. Всички права са запазени.