Въведение в пермакултурния дизайн – среща за учене и споделяне – 17-20 май

Училище за природа в с. Влахи (Кресна) и Си Ви Ес – България отваря врати за една среща с цел обмен и учене. Темата е пермакултура като житейски избор и практическо прилагане. За 3 дена от 17 до 20 май ще се запознаем и обсъдим принципите и основите на пермакултурния дизайн. Ще наблюдаваме и/или допринесем за практическото прилагане на идеите за управление на отпадъци и на водата в ежедневието и градината, както и енергийната ефективност в къщата и на открито.

Един елемент от пермакултурната градина – кокошият трактор. А на заден фон – зимната градина, която изгоря при селския пожар през лято 2017.

 

За пермакултурата

Пермакултурата е система за дизайн на пространства, общности и икономики, която основава разбиранията си за устойчив начин на живот върху принципите на природата и нейния стремеж към хармония и баланс. В естествения й пример за едновременно стабилни и възобновяващи се системи, Пермакултурата намира различни решения за голям брой от съвременните проблеми, създавайки възстановителни модели за работа заедно с природата.

снимка: GAIA Kosovo

 

За програмата

За три дена трудно можем да се запознаем дори и с една малка част от философията, наречена пермакултура, но можем да посеем семената. Срещата има за цел да събере хора, които желаят или вече са направили първите стъпки в промяна на начина на потребление, отношение към ресурсите и зависимостта в ежедневието.

Програмата включва преглед и обсъждане на принципи и етика при пермакултурата – грижа за Земята, грижа за хората и справедливо споделяне на ресурси. Ще наблюдаваме как са решени конкретни предизвикателства по отношение на вода, отпадъци и енергия в Училището за природа, без да подминаваме грешките и пропуските, допуснати във времето. Ще имаме възможност да поговорим за храната без отрови и растителната защита, която можем да приложим в градината. Практическото прилагане на някои от обсъдените теми също няма да бъде подминато.

 

Малко повече защо организираме тази среща?

През 2017 Училището пострада при селски пожар в началото на август. Пораженията засегнаха сериозно няколко демонстрационни елемента (зимната градина, площи с демонстрации на различен микроклимат, комопостни тоалетни, слънчеви душове…), както и дългогодишни усилия по отношения на градината. Споделяме това, за да обърнем внимание, че Училището е живо, изградено с много доброволчески труд и любов, но в същото време се сблъсква с различни предизвикателства. Вярваме, че настоящата среща ще даде възможност за общуване и дискусии по пермакултурни теми, но и ще позволи на участниците да открият в
Училището място, където могат свободно да практикуват и да се учат не само на теория.

Снимка от август 2017, когато селски пожар унищожи няколкогодишни усилия, вековни дървовидни хвойни и не само… Все пак щетите можеха да са много по-големи!

 

Логистична информация и условия

Датата определена за пътуване и настаняване е 17 май (четвъртък), след което предстоят два дни и половина теоритични занимания, практическа работа и опознаване на селото, реката, водопада и обитателите на Влахи. Краят на обучението е в 13:00 часа на 20 май (неделя), след което следва обяд и отпътуване.

Съвместният живот по време на обучението изисква от нас да споделим общите пространства за спане, банята и външните компостни тоалетни, както и сами да се погрижим за приготвянето на закуската, обяда и вечеря си в предоставените условия на кухнята на мястото. Престоят в “Училището за природа” и предварителния пазар за хранителни продукти от организаторите се споделя от всеки участник с 12 лв. на ден (общо 36 лв. за трите дни). По ваша преценка може да подкрепите развитието на Училището с дарение на място. В обмена на знания очакваме да се включат както организаторите, така и участниците. Носете си спален чувал.

Срещата ще се проведе при минимум 5 записали се. Тъй като местата са ограничени и с цел достатъчно време за споделяне, може да посрещнем до максимум 10 участници.

Ако желаете да участвате, попълнете тази онлайн форма и в срок до 14 май.

Линк към събитието във фейсбук тук.

За повече информация и въпроси:

имейл: natureschool@vlahi.org

телефон: 0888242192 (Юлия Йорданова)

 

 

© 2024 Влахи. Всички права са запазени.