Училището

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    IMG_1392

Старото училище на село Влахи, което отдавна стоеше разрушено и неизползвано, днес е възстановено. Запазени са каменните основи. Вътрешните стени и тези на горния етаж са издигнати отново, изграден е покрива.

Важен аспект във възстановяването на сградата представляват използваните  материали и техники. Стени от глинени тухли, собственоръчно изработвани в калъпи, с глина добивана от близките околности, вътрешни преградни стени плетени и уплътнявани с глина, покрити с бяла гипсова замазка. На покрива са поставени слънчеви панели, покриващи една част от нуждите на домакинството.

HPIM2181    HPIM0974

HPIM1004    HPIM4366

Днес сградата на училището има напълно изградени два етажа, отоплява се локално и е оборудвана да посрещне малки и средни групи.
Първият етаж разполага със:
– столова с кухненски бокс (25 човека)
– офисно помещение
– семинарна зала (20 човека), оборудвана с мултимедия и екран
На вторият етаж има:
– спално помещение (14 легла)
– дневна (с възможност за допълнително настаняване)
– библиотека
– вътрешна баня с тоалетна
В двора има изградени:
– две компостни тоалетни
– два соларни душа

room2    Vlahi seminar hall

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA    SAM_0844

Дворът е неразделна част от Училището. Той включва свободни тревни пространства (мястото е удобно за разполагане на 3-4 палатки), зеленчукова и овощна градина, спирала с билки, лехи с цветя, оранжерия. Поливната система – събиране на дъждовна вода и капково напояване – осигурява необходимата вода за растенията. В двора също има външна пещ, място за лагерен огън, компостер и малко езерце.

SAM_0859    SAM_0850

SAM_0846    SAM_0856

По-голяма част от работата по сградата и прилежащите пространства е свършена от доброволци от различни страни по време на доброволчески летни лагери или работни уикенди. Много е направено, но предстоят допълнителни подобрения, изпипване, довършване и дообзавеждане.

HPIM5119    lager2008

Така нашето Училище не е просто сграда, то е процес, в който се развива и израства, а заедно с него и ние – неговите приятели, доброволци и гости!

 

 

© 2024 Влахи. Всички права са запазени.