Гъби и сладкиши – как ви звучи? Обучителен уикенд 10-11 октомври

Здравейте, приятели, предлагаме ви нещо, което отдавна не сме правили на Влахи.

Каним ви следващия уикенд на 10-11-ти октомври 2015 да учим чешки рецепти за кейкове и ако е валяло достатъчно през седмицата, ще се отправим на поход за гъби. Последното означава, че ще научим много за различните видове гъби, как да ги разпонзаваме, кога и къде да ги берем. Е, няма да пропуснем и да си ги сготвим. Общо взето се очертава уикенд с ядене на специални неща. Може и да посвършим нещо малко за Училището, колкото да се раздвижим. Без много зор!

Ето и подробностите:

Нашият доброволец Мартин от Чехия, който е тук благодарение на програма Европейска доброволческа служба – „Еразъм +“ на ЕС, освен че е еколог, много обича да готви и приготвя невероятни кейкове, чиито рецепти би искал да сподели с нас.

Нашият колега и наставник Димитър Василев, ще ни разкаже защо гъбите са толкова интересни, ще ни научи как да разпознаваме както добри ядливи гъби, така и опасни за консумация, а също така ще ни запознае и с удивителните им вкусови качества.

Материалите за готвенето на кейкове и манджите с гъби осигуряваме ние.

сн. Димитър Василев

Манатарка (Boletus aereus)  сн. Димитър Василев

 

Организационни:

Транспорт

Доброволците сами поемат пътните си до гр. Кресна, а ние осигуряваме транспорта им до Влахи и обратно. Приканваме ви да дойдете още в петък вечер или най-късно до 9.30 ч. в събота за по-добра организация на деня.

Храната

Участниците се очаква да допринесат с 10 лв. за храната по време на уикенда.

Настаняването

В общо спално помещение с 14 легла, нощувката струва 10 лв, необходимо е да си носите спален чувал. За който няма бихме могли да осигурим.

Свободно време

Носете забавни игри, а ние ще ви покажем селото, водопада, както и мечката и вълка, които живеят в съседство. Разполагаме и с китара, която ни служи вярно заедно с веселите истории и шеги около огъня.

За записване и повече информация: 0888 242 192 или natureschool@vlahi.org

 

 

сн. Димитър Василев

Булка (Amanita cesarea). Тази гъба е в Червената книга на България. сн. Димитър Василев

 

 

 

© 2024 Влахи. Всички права са запазени.