Лютеница уикенд – 5-6 Септември 2015 г.

Казват, че когато замирише на печени чушки, лятото си е отишло. Предлагаме ви един плавен преход към есента със станалия вече традиционен уикенд за подготовка на лютеница в Училището за природа. Тази година сме го замислили на 5-6 септември 2015г, а освен да се забавлявате ще може да се запознаете и с нашия доброволец от Чехия – Мартин, който е тук по по програма – Европейска доброволческа служба на „Еразъм +“ на ЕС.

Всеки, който е идвал знае, че лютеницата, която приготвяме не съдържа никакви рафинирани продукти, защото използваме зехтин вместо олио, а за убиване на киселия вкус от доматите, слагаме моркови и мед.

ljutenica morkovi ljutenica13 ljutenica5

За онези от вас, които ще дойдат за първи път, ето подробности около самата организация:

Работата: Ще започнем с обработка на продуктите – миене, сортиране, рязане, печене, белене и мелене на чушки, патладжани и домати. Следва самото приготвяне на лютеницата – изваряване на доматите и след това добавяне на чушките и патладжана. Опитването с вкусен ръчно приготвен хляб е важна част от работния процес. Накрая ще приключим с пълнене на буркани и стерилизирането им.
Какво да носим: Вече разполагаме с удобни легла, така че единствено трябва да си носите спални чували. Носете още топли и работни дрехи, стабилни обувки и фенерчета (челници). Не забравяйте доброто настроение, желание и мотивация за работа, идеи и широки усмивки!
Транспорт: Доброволците сами поемат пътните си до гр. Кресна, а ние осигуряваме транспорта им до Влахи и обратно. Приканваме ви да дойдете още в петък вечер или най-късно до 9.30 ч. в събота за по-добра организация на работния ден.
Храна: Вегетарианска – продуктите осигуряваме ние, а сръчните готвачи сте вие!
Свободно време: Носете забавни игри, а ние ще ви покажем селото, водопада, както и мечката и вълка, които живеят в съседство. Разполагаме и с китара, която ни служи вярно заедно с веселите истории и шеги около огъня.

За записване и повече информация: 0888 242 192 или natureschool@vlahi.org
Ще се радваме този уикенд да сте с нас, по-близо до природата!

Тук можете да разгледате и събитието във фейсбук: Лютеница уикенд

До лютеница!

Този уикенд е част от проект „Чуй природата“, който се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Еразъм+“ на ЕС, чиито представител в България е Център за развитие на човешките ресурси.

hrdc erаsmus +

 

© 2024 Влахи. Всички права са запазени.